Säkerhet kring spjälsängar

Spjälsängar ska vara en sovplats åt de allra minsta och mest ömtåliga av oss. Missöden händer varje år och EU har dokumenterat ca 3500 fall varje år där barn mellan 0-4 år måste uppsöka akutsjukvård för skador uppkomna i samband med spjälsängen.

Det finns en mängd problematik kring spjälsängar och varför vi inte rekommenderar att ärva någon spjälsäng utan köpa en ny istället. Men även då finns det mängder med risker kvar och det gäller att som förälder känna till det så man kan undvika dem så gott det går.

Riktlinjer från European Child Safety Alliance

European Child Safety Alliance har tagit fram riktlinjer som gäller för produkter som ska komma i kontakt med barn och bebisar. Guiden är på engelska men vi rekommenderar att du läser igenom den och vi har endast lyft fram de mest väsentliga delarna som gäller spjälsängar (cots) som du hittar på sida 31.

Saker som kan hända med spjälsängen

En spjälsäng kan vara en dödsfälla för bebisen om något är fel med den. Designfel där en mekanisk funktion slits ut och till sist brister är ett typexempel på detta.

Här kommer spjälsängar med nedfällbara sidor in i bilden. Dessa är praktiska om du vill ha spjälsängen bredvid sängen så kan du bara dra ner sidan och på så sätt komma åt bebisen lättare.

Funktionen är smart med har sedan 2011 varit förbjudna i USA efter att de slitits ut och fått fel som gjort att sidan inte längre sitter riktigt fast vilket gör att bebisen kan falla i mellan, dra med sig madrassen och klämmas fast. Om ansiktet dessutom hamnar mot madrassen är kvävningen nästan ett faktum.

Detta är bara ett exempel på vad som kan gå fel och varför det är så viktigt att hålla koll på detta. Spjälsängen är dessutom extra känslig då det är en plats du vill kunna lämna din bebis och känna dig trygg om du t.ex. ska sova eller kanske gå på toaletten.

Spjälsängar som kan skapa öppningar kan vara farliga om de inte designats på rätt sätt och därför ställs så mycket högre krav vilket man som köper kan ha svårt att garantera. En tumregel är t.ex. att det aldrig får vara mer än 2 fingrars avstånd mellan madrassen och kanten. Är det mer än så kan bebisen hamna under madrassen.

Alla leksaker som riktar sig till spjälsängar bör man göra en extra fundering över. Det finns de som hänger i snören (sängmobiler) och skulle en sådan trilla ner med snöre så finns det risk att bebisen trasslar in sig och stryps. Detsamma gäller tyger som gardiner och annan dekoration.

Att tänka på vid köp av säker spjälsäng

  • Se till att spjälsängen följer Europeiska standard EN 716-1:2008
  • Att spjälsängen inte är byggd så bebisen enkelt kan falla ur eller klättra ut. Avståndet mellan spjälorna ska inte vara mer än 6 cm.
  • Använd inte spjälsängar som är äldre än 10 år, som har skador eller som på något vis blivit modifierade.
  • Spjälsängen ska vara robust och stadig. Mekanismer som gör att delar kan svängas ska ha låsmekanism. Sängar med dropside ska vara säkerhetstestade och godkända.
  • Använd inte spjälsängar som har dekorativa bollar på hörnen då barnet kan strypas av dessa. De bör sågas av i höjd med spjälsängen.

Säker användning

Det finns flera saker du kan göra för att undvika onödiga skador och olyckor. Se till att där inte är några mellanrum mellan sidan på spjälsängen och madrassen som är mer än 2 fingrar brett.

Håll spjälsängen borta från saker som kan medföra ökad stryprisk som t.ex. gardiner, filtar m.m. När barnet är 89 cm har denne vuxit ur spjälsängen och ska inte längre sova där utan i annan säng.

Ta bort all mjuk bäddning, kuddar, plädar, filtar och andra saker som påminner om det. Det ger en ökad risk för att barnet kan kvävas i spjälsängen. Det kan också medföra en risk att barnet kan ta sig ut när hen kan krypa. Du kan ha alla dessa saker där dagtid som prydnad eller medans du är med och övervakar barnet i sängen.

Använd endast medföljande madrass eller en madrass som lever upp till beskrivningen. Detta gäller till exempel maxhöjd på madrassen så avståndet upp är rätt.

Så fort bebisen kan sätta sig upp själv eller är nära på att kunna det, sänk madrassen till en lägre position. När bebisen börjar kunna stå så sänk den till det lägsta läget. När barnet är 90 cm eller längre ska hen inte längre sova i spjälsängen utan i en vanlig barnsäng.