Sängkläder i bambu för barn

Att vi vill ge våra barn bästa möjliga start i livet råder nog inga tvivel om. I det ingår att tänka på både miljö och hälsa och därför har nog bambu som material till sängkläder och annat fått sånt uppsving på senare år. Till barn och baby har det kommit flera varumärken som gör kuddar, täcken, lakan och filtar av bambumaterial.

bambu, bambuskog

Bambu är ett snabbväxande gräs som kan skjuta upp hela 7 meter per år. När ett bambugräs når cirka 35 meter högt så skördas det för att användas till olika saker. Tillverkning av möbler och kläder är några tillämpningsområden förutom att man också kan laga mat med frön och skott från bambu.

Tack vare bambuns otroliga växtförmåga behöver man inte använda bekämpningsmedel vid odlingen. Trots det kan det förekomma miljöfarliga processer från växt till färdig produkt. All odling av bambu och framställning av bambuprodukter är inte ekologisk.

Framställning av bambutextil

Bambutextil kan framställas på antingen mekanisk eller kemisk väg. Den vanligaste och billigaste metoden är tyvärr den kemiska och med den följer potentiella hälso- och miljörisker. Vill du göra skillnad kan du leta efter miljömärkningar som Svanen, EU EcoLabel eller Bra Miljöval.

Inom EU görs tester för att se om det finns skadliga ämnen i textilier. Material som uppfyller kraven får ett OEKO-TEX STANDARD 100 Certificate. PULP och Yosoy är två varumärken som noga kontrollerar detta.

Kuddar av bambu

Underlakan av bambu